Küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik devlet destekli ticari alacak sigortası son dönemin gözde sigorta çeşitleri arasında gelmektedir. Alacak sigortası kapsamında işletmelere yönelik destek sağlayan Anadolu Sigorta ürünü hakkındaki tüm önemli bilgileri bu yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Anadolu Sigorta'nın KOBİ'lere yönelik hazırlamış olduğu “Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası” firmaların vadeli alacakları, vadesinde tahsil edilmeme riskine karşı teminat altına almaktadır.
Alacak Sigortası yaptırmak isteyenler Anadolu Sigorta’nın ürün detaylarını hakkında bilgi alabilir.
Genel şartlar hakkında bilgi almak isterseniz: Alacak Sigortası Genel Şartları Nelerdir?
Anadolu Sigorta Devlet Destekli Alacak Sigortası Nedir?
KOBİ’lere yönelik destek sunmak için hazırlanmış olan bu ürün; 04/06/2018 tarihli ve 2018/11892 sayılı Bakanlar Kurulu tarafından “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere Yönelik Ticari Alacak Sigortası Sunulmasını İçeren Devlet Destekli Sistemin İşleyişine Dair Kararı” ile gündeme gelmiştir.
Devlet destekli alacak sigortası KOBİ’lerin vadeli alacaklarını güvence altına alan üründür. KOBİ’lerin vadeli olan alacakları, vadesinde tahsil edememe risklerine karşı teminat sunmaktadır.
Zor dönemden geçen işletmeler Alacak Sigortası poliçesine sahip olması sonucunda durumuna çözüm üretebilir.
Anadolu Sigorta’nın Alacak Sigortasından yararlanmanız sonucunda, işletmeniz için büyük bir atılım yapmış olacaksınız. Sigorta çeşitleri arasında yerini alan devlet destekli alacak sigortası ürününden yararlanmak isteyen kişiler uzmanlarımızdan detaylı bilgi alabilir ve bütçe planlaması sonucunda doğru içeriğe sahip poliçeyi oluşturabilirler.
Alacak Sigortası yaptırarak, alacaklarınızı kontrol altında tutabilirsiniz.
Anadolu Sigorta Devlet Destekli Alacak Sigortası Hangi Alacakları Teminat Kapsamına Alır?
Alacak Sigortası detaylarını merak eden işletme sahipleri, hangi alacaklarını güvence altına alabileceğini de merak etmektedir. Bu poliçe kapsamına katılım sağlamak istiyorsanız, gerekli adımlarını bilmelisiniz. Araştırma yapmadan ya da bilgi alamadan poliçe kapsamına girmeniz sizi zorlayabilir.
Teminat altına alınabilecek durumlar için belirtilen durum şu şekildedir:
- Sigorta poliçesinin başlangıç tarihinden itibaren yapılacak ve yurtiçi satışlarından kaynaklanacak, en fazla 360 gün vadeli olan ticari alacakların kapsamda olduğudur.
Devlet Destekli Alacak Sigortasını Hangi İşletmeler Satın Alabilir?
Alacak Sigortası ürününü tercih etmek isteyen işletme sahiplerinin bazı kriterleri taşıması gerekiyor. Her sigorta ürünün bazı şartları vardır. Bunlara uyum sağlayan adaylar kolayca Anadolu Sigorta Alacak Sigortasını satın alabilirler.
Şartları yerine getirmeniz durumunda poliçeyi satın almanızı gerektiren sebepleri ve size sağlayacağı avantajlı öğrenmeniz en doğru yol olacaktır. Detaylı araştırmaya ve okumaya vaktiniz yoksa mutlaka sigorta uzmanlarımızdan bilgi talep edin.
19/10/2005 tarihli ve 2005/9617 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe alınan; Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı doğrultusunda: “Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelikte mikro ve küçük işletmeler olarak tanımlanan işletmelerin bazı koşullara uyması gerektiği yönündedir.”
Alacak Sigortası Yaptırmak İsteyen Adaylar:
- Başvuru tarihinden itibaren en az 2 yıl önce kurulmuş olmalıdır.
- Basit usul dışında vergi mükellefi olmaları gerekmektedir.
- Geçtiğimiz yıl mali yıllık net satış hasılatı yüz yirmi beş milyon Türk Lirasından (dâhil) az olmaması gerekmektedir.
- Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi tarafından belirlenen risk değerlendirme koşullarını sağlayanlar alacak sigortası kapsamına alınabilir.
Sigorta Kapsamında Mikro ve Küçük İşletmeler Neyi İfade Eder?
Alacak Sigortası kapsamını araştırdığınızda karşınıza çıkan mikro işletme ve küçük işletme kelimeleri olacaktır. Bu doğrultuda ise sigorta kapsamını daha net anlayacaksınız.
- Mikro işletme Kapsamını Doğrultusunda: 10 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosundan herhangi biri 3.000.000 TL’yi aşmayan işletmeleri ifade eder.
- Küçük işletme Kapsamını Doğrultusunda: 50 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosundan herhangi biri 25.000.000 TL’yi aşmayan işletmeleri ifade eder.
Avantajlı durumlar için:Kobi'lere Yönelik Devlet Destekli Alacak Sigortası Avantajları
Alacak Sigortası Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Alacak sigortası için öncelikle sorgulama yapılması gerekmektedir. Sorgulama için şu anlık belirlenmiş olan bir ücret söz konusudur.
- Sigorta kapsamında teminat verilebilmesi için bir sorgulama yapmanız gerekir.
- Yapılan sorgulama ile bir risk değerlendirmesi yapılır.
- Sorgulama ile risk değerlendirme yapmanın ücreti: 10 TL + KDV’dir.
** Alacak sigortası sorgulama ücreti sigortalı tarafından peşin ödenmektedir. Ücreti ödeyerek risk değerlendirmesi yapabilirsiniz.
Alacak Sigortası Azami Teminat Tutarı Prim Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Alacak sigortası kapsamında net prim ve azmi teminat tutarı hesaplamak isteyen adayların ilk etapta işleme alınan noktaları bilmesi gerekiyor.
Hesaplama bazında:
- Talepte bulunmanız durumunda son mali yılda yapılan vadeli satışlardan elde ettiğiniz ciro baz alınır.
- Bu ciro kapsamında da yukarıda belirtilen tablo doğrultusunda hesaplamanız gerçekleştirilir.
- 120 gün – 180 gün – 360 gün bazında hesaplanır.
** Hesaplanan prim tutarının tamamı peşin ödenirse tarife fiyatı üzerinden %10 oranında indirim hakkı elde edersiniz.
** Sigorta priminin tamamını peşin ödemek istemeyen sigortalılar taksit seçeneğinden de yararlanabilir. Primin %25’ini peşin ödeyerek kalan kısmını 3 taksit yaptırabilirsiniz.
Detaylar için göz atabilirsiniz: Alacak Sigortası Türleri Nelerdir?
Alacak Sigortası Kapsamında Risk Analizi Nasıl Yapılır?
Alacak sigortası yaptırmak istediğinizde bir risk analizi yapıldığından söz etmiştik. Sigorta poliçesine katılmak isteyen adaylara teminat sağlanabilmesi adına yapılan risk değerlendirmesi “Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi” tarafından yapılır.
Risk değerlendirmesi kapsamında, talepte bulunulan işletmenin vadeli satışlarından kazandığı cironun en az %50’sine denk gelen ve ciro büyüklüğüne göre büyükten küçüğe doğru sıralanan alıcılar olumlu sonuçlanır.
Risk değerlendirmesi sonucunda ise adaylara skor verilir. Bu skorlar:
- “1 (en düşük riskli)” ile “6 (en yüksek riskli)” arasında değişir.
** Risk donucunda skorlar arasında 6 skoru alan adaylara kredi limiti sağlanmamaktadır. Bu sebeple teminat alabilmeniz için sonuç skorunuzun 1 – 5 arasında olması gerekir.
Sonucunuz 1 – 5 arasında olması durumunda da belirlenen azami tutarı geçmeyecek şekilde kredi limiti sunulur.
**Limit tutardaki aşağıdaki tabloda yer alan veriler üzerine kurgulanmıştır:
VADELİ SATIŞLARDAN ELDE EDİLEN CİRO (TL) | ALICI BAŞINA AZAMİ KREDİ LİMİTİ (TL) |
0-5.000.000 | 100.000 |
5.000.001-15.000.000 | 200.000 |
15.000.001-25.000.000 | 300.000 |
İlginizi çekebilir: Alacak Sigortası Yaptırmak İçin Neler Gerekli?
Anadolu Sigorta Devlet Destekli Alacak Sigortası Fiyatı Nasıl Alabilirim?
İşletmenize uygun poliçeyi bulabilmek için sigorta uzmanlarımızdan bilgi talep edebilirsiniz.
Sigorta Dünyası uzmanlarını işletmenizin analizi ve ihtiyaçlarını belirleyerek, alacak sigortası ürününü sizin için detaylandırabilir.
Alacak sigortası için başvuru formunu hemen doldurabilirsiniz.